Llums noves a la pèrgola del restaurant

Al Restaurant Costa Brava ens encanta fer honor al nostre poble, Begur, amb tot el que ens sigui possible i estigui en les nostres mans.

En aquest cas, hem instal·lat unes llums noves a la pèrgola de la nostra terrassa amb molta història begurenca darrere. Aquestes han estat elaborades a mà, una per una, per Florian Pi Romaní, fill del famós pescador de la cala de Sa Riera de Begur, l’anomenat Xicu Florian.

En Xicu Florian, el pescador de Begur

El famós pescador de la cala de Sa Riera de Begur, Francesc Pi Amat, àlies Xicu Florian, tenia a gala ser l’únic begurenc nascut a la mateixa cala de Sa Riera, a la vora de l’aigua del mar, el 23 de febrer de 1922.

A l’edat dels 12 anys, en Xicu, va començar a treballar com a pescador en sentit professional, encara que s’embarcava als sardinals dels arrossegadors de l’Estartit des dels 6 anys.

Francesc Pi Amat, és a dir, en Xicu Florian, va voler que els seus dos fills bessons, Paco i Florian Pi Romaní, sabessin pescar. És per això que als 3 mesos d’edat d’aquests se’ls emportava a bord dins d’un cabàs de vímet, durant el dia o les nits de calma. A l’edat dels 4 anys els feia vogar, un rem cadascun. Cinc anys després, als 9 anys, els hi va comprar una barca de motor i, cinc més després, als 14, ja comandaven a nou mariners al vaixell pesquer de la família.

El dia 25 de maig de 2010, gairebé un any després de la seva mort, 26 de juliol de 2009, en Xicu Florian va ser nomenat fill predilecte de Begur. L’Ajuntament de Begur va justificar el seu nomenament, que és la màxima distinció municipal, per la seva popularitat i estima, per la seva contribució a la història i saber locals i per considerar-la una persona carismàtica del municipi.

A més, l’Ajuntament de Begur va decidir posar el seu nom a la placeta de Sa Riera, situada al davant de la casa on va néixer. La denominació de la placeta es va fer en un acte d’homenatge al pescador amb la col·locació d’un monòlit i es va aprofitar l’acte per lliurar a la família de Pi la medalla d’or de la vila.

En Xicu va explicar durant 3 anys els seus records, anècdotes i saviesa popular a l’emissora municipal. Les entrevistes van acabar convertides en un llibre, Converses amb En Xicu Florian, a càrrec dels entrevistadors radiofònics, Miquel Martín i Pere Molina.

Francesc Pi també va participar en les jornades gastronòmiques del Peix de Roca, en la Fira d’Indians i en la revista municipal Es Pedrís Llarg. De la mateixa manera, va col·laborar amb mitjans televisius i radiofònics d’arreu del país, dels quals es destaca el programa televisiu Thalassa, que va dedicar-li un reportatge a en Xicu.

El Costa Brava també forma part de la història de Sa Riera

A la cala de Sa Riera, l’any 1961, varen obrir el seu restaurant en Ramón i la Quimeta amb molta il·lusió, buscant la felicitat de tots dos amb el seu projecte conjunt, donant de menjar a tota la gent que venia a la cala plats de tota la vida, tractats i elaborats amb molt d’amor per la cuina local i la gastronomia empordanesa.

D’aquesta parella de professionals de la restauració de Sa Riera, experts de la cuina i aficionats de la gastronomia de Begur, van néixer tres germans, en Yuppi, la Neus i en Quimet. Tres germans que es van convertir en companys de feina i socis, per continuar així la tradició del restaurant i el bon gust per la cuina casolana de la Costa Brava.

En Quimet i la Neus, després d’una vida lluitant per l’excel·lència dels seus plats i receptes, volen transmetre la seva sensibilitat i coneixement a en Ramón i l’Agustí, la tercera generació d’aquesta cuina autèntica, tradicional, casolana i de proximitat, per oferir els millors plats als seus amics i clients.

Amb un estil mediterrani, sent la rauxa de l’Empordà, volen recuperar l’essència de la cuina empordanesa sent un punt de trobada per a tothom, tant per la gent de Begur com pels turistes locals i de fora, per a xerrar, menjar, gaudir de la cuina tradicional, compartir i fer del restaurant un espai per a la cultura, la música, la literatura i, sobretot, el vi i la bona teca.

Les llums d’en Florian Pi Romaní a la terrassa del Costa Brava

Com ja hem esmentat anteriorment, hem col·locat a la pèrgola de la terrassa del nostre restaurant unes llums noves, fabricades per en Florián Pi Romaní, fill de la icona begurenca, Xicu Florian.

Aquestes llums completament originals han estat fabricades una a una, a mà, pel mateix Florian, fent servir com a material el vímet.

L’estètica d’aquestes llums està inspirada en les xarxes de pesca utilitzades per la pesca d’arrossegament, seguint la seva forma cònica i amb una boca més ampla que el seu cos.

La instal·lació d’aquestes ha estat a càrrec de Lampisteria Quimet. 

Us crida l’atenció veure-les, oi? No dubteu en fer-nos una visita i aprofitar en degustar un àpat digne de la gastronomia de Begur, us assegurem no defraudar amb els nostres plats i productes autòctons de primera qualitat!