Enoturisme als voltants de Bregur [II]
Farà vora un any, us vam proposar una ruta de cellers, per als amants del vi i l’enoturisme, a l’Empordà. Avui us portem la segona part d’aquesta guia, amb 5 cellers excel·lents, on podeu gaudir d’uns vins meravellosos.
L’Empordà, viticultura en el seu màxim esplendor
L’Empordà és una zona vitícola llegendària, on els grecs van ser els primers a introduir la cultura del vi i el vi al voltant del 600 aC. La DO Empordà se situa a l’extrem nord-oriental de Catalunya i engloba les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, una regió idònia per al cultiu de varietats de cicle mitjà i llarg, i extraordinària per a l’elaboració de vins dolços naturals.
Les terres empordaneses són terres de gran bellesa paisatgística, amb diversos espais naturals protegits i un litoral espectacular amb les seves platges i cales i que també gaudeix d’un gran patrimoni històric i cultural. Aquests són tot un conjunt d’atractius al qual cal sumar la seva gent i, sobretot, la bona gastronomia, amb la particular cuina empordanesa i la nova restauració, complement ideal dels vins de la D.O. Empordà.
Història i tradició vitícola de la terra empordanesa
No hi ha cap mena de dubte que la cultura del vi i el coneixement del comerç d’aquest producte de la vinya arriba a Catalunya aproximadament al s. VI aC, gràcies a la més important colònia grega del país, Empúries, ciutat que, passats els segles, donarà nom a tota la comarca de l’Empordà.
A l’edat mitjana, quan les vinyes creixien a la vora d’abadies i monestirs, els voltants de la muntanya de Rodes es van anar escalonant de feixes plantades de ceps tutelats pel monestir de Sant Pere de Rodes, en el qual sembla que va sorgir l’art de fer el vi pel monjo cellerer Ramon Pere de Noves, a qui s’atribueix un tractat sobre aquesta matèria.
Als segles XVIII i XIX la vinya posa en evidència la seva capacitat colonitzadora i simbolitza l’impuls agrícola traduït en un considerable creixement demogràfic en la seva zona de conreu i la conformació d’un paisatge propi de xiprers, tanques, barraques i feixes de pedra seca.
L’inici del moviment dels cellers cooperatius, impulsat per la Mancomunitat primer i, després, per la Generalitat republicana, al voltant de 1930, obre una nova etapa que va permetre sumar esforços en la millora de la qualitat en el procés d’elaboració del vi, construint nous cellers i millorant el sistema de comercialització.
Cellers destacables de la regió de l’Empordà
Mas Llunes
Al celler de Mas Llunes, situat a Garriguella, municipi que gaudeix d’un clima Mediterrani privilegiat per a les vinyes, treballen amb varietats autòctones com la Garnatxa i la Carinyena i fan èmfasi en les atencions a les seves vinyes, ja que el secret de la seva qualitat està en cuidar la matèria primera.
Seguint les normes de producció ecològica, s’esforcen per obtenir vins amb personalitat i marcat caràcter empordanès i, les 125.000 ampolles que elaboren anualment, són el fruit d’aquesta manera d’entendre el vi.
Contacte:
Mas Llunes, Vinyes i Cellers
Ctra. de Vilajuïga, s/n
17780, Garriguella
+34 972 552 684
info@masllunes.es
Castell de Perelada
Ja fa anys que Perelada va decidir apostar per l’elaboració de vins d’alta qualitat, allò que alguns denominen vins d’alta expressió.
Perelada estudia la influència que tenen sobre el resultat final factors com ara la recol·lecció en diferents moments de maduresa, el terreny de cultiu, l’exposició solar, l’optimització de reg, etcètera. Les conclusions que s’aconsegueixen d’aquestes experiències són la base sobre la qual els seus enòlegs dissenyen els vins del futur.
Contacte:
Castell de Perelada
C/ Sant Joan, s/n
17419, Perelada
+34 972 538 503
visitas@pereladachivite.com
Empordàlia
Empordàlia és la unió de petits productors de la comarca de l’Empordà, que treballen la terra des de fa moltes generacions. El seu compromís no és cap més que saber reunir en cada ampolla bagatge i qualitat en els seus vins D.O. Empordà.
Els amara el vent de tramuntana, una geografia rocallosa, poca pluja generosa i la salabror del mar proper. Formen una gran família que treballa, tal com els seus avis i besavis els van ensenyar, amb el respecte a la terra, seguint els mateixos valors i continuant el mateix camí per les generacions futures.
Contacte:
Empordàlia
C/ de Roses, 3
17493, Vilajuïga
+34 972 530 043
info@empordalia.com
Mas Vida
Mas Vida és un projecte de petit format, de recuperació del paisatge cultural, al voltant d’una petita ermita i un mas, a Cistella, a la zona de les Garrotxes d’Empordà.
Entenen que per fer vi ecològic han d’anar més enllà de deixar de fer servir sistèmics i herbicides, per això s’esforcen a aconseguir un sòl més viu cada dia, mitjançant l’agricultura regenerativa, perquè les plantes tinguin tot el que necessiten per viure de la millor manera i el seu fruit sigui un aliment complet.
Contacte:
Mas Vida
C/ Afores, s/n
17741, Cistella
+34 659 548 512
visita@bodegamasvida.com
Terra Remota
Terra Remota és una finca indivisa de 54 hectàrees enclavada en els contraforts de la Serra de l’Albera. És un territori d’àmbit granític, el seu terreny és blanquinós, el qual és molt interessant per a la viticultura, ja que el sòl no és fèrtil i facilita, a més, un bon drenatge. El granit és una pedra bastant freda, cosa que garanteix una acidesa i un pH equilibrats.
El seu celler disposa d’unes modernes instal·lacions d’elaboració, basades en el principi de la gravetat. La verema s’hi introdueix per la part més elevada del celler, on es fa la selecció de raïms, i mitjançant una taula de selecció, que permet efectuar-la abans i després del desrapament.
Contacte:
Terra Remota
Els Tallats, km 6, ctra. de Capmany, GI 602
17751, Sant Climent Sescebes
+34 972 193 727
terraremota@terraremota.com
Quines ganes de gaudir d’un bon vi, oi? Al Restaurant Costa Brava t’ajudarem i recomanarem el millor vi per a maridar el plat que hagis escollit degustar.