Fira d’indians a Begur

Uns dies enrere, parlavem d’una de les tradicions més conegudes a l’Empordà: les cantades d’havaneres i el rom cremat. Ja sabem que aquestes cançons tenen el seu origen a Cuba i són filles de la relació sòlida entre aquell país i Catalunya. Però n’hi ha més… Un altre tret que que ens agermana amb l’illa caribenya és el fenòmen dels indians. L’indià —també dit indiano o americano— era un aventurer o comerciant que emigrava a les colònies espanyoles per tal de fer fortuna. Molts no ho aconseguien, per descomptat. Però aquells que aconseguien fer-se rics tornaven sovint a casa i es convertien en importants personatges a la seva localitat de naixement. Era ben fàcil distingir-los: solien vestir amb vestit clar, armilla amb botons daurats i, sempre, el Panamà o Jipijapa, típic barret de palla que feien servir les persones de bona posició a les colònies. A més a més, els indians solien ser propietaris d’ostentoses mansions que avui dia constitueixen una part fonamental del patrimoni arquitectònic de la Catalunya costanera.

També solien ser generosos amb els seus veïns i van finançar moltes accions i obres d’interés públic, com ara enllumenat, ferrocarrils, instal·lacions sanitàries… És per això que Begur recorda a aquests personatges amb la fira d’indians, que es celebra els primers dies del mes de Setembre.

La fira ens presenta un ampli ventall d’activitats. Durant tot un cap de setmana, els begurencs i els visitants ens submergim en una època no massa llunyana. Visitarem un mercat de productes d’ultramar, llavors anomenats “colonials”: cafè, rom, cacau, tabac… entre altres coses. També mostrem oficis avui gairebé oblidats i veurem a l’esparter, el bufador de vidre o el cisteller treballant llurs artesanies.

El Carib d’abans i d’avui

La fira d’indians és alhora un homenatge a la tradició caribenya. Durant tres dies agermanem el Begur dels segles XIX i XX amb la música i tradició afrocubana. Actuacions musicals i teatrals, classes de ball, havaneres i recitals de cançons indianes. Rebrem la visita de grups i artistes com ara Lucrecia, Habana con Kola o Papa Orbe, tindrem tallers per a nens, representacions teatralitzades, una rua indiana i una exposició de cotxes d’època. Diversió d’abans i d’avui.

Un homenatge al Begur americano.

És evident que aquest anar i tornar entre Begur i Cuba ha marcat molt la nostra cultura i les nostres tradicions. Els americanos són part de la nostra història i el nostre paisatge. Per això, la fira d’indians es complementa amb una abundant oferta cultural.

Cada any analitzem des de diversos angles el llegat indià a la Costa Brava. Aquest 2019 el protagonista ha estat el jardí indià. Des de l’inici de la fira podrem visitar un jardí natural reconstruït pel nostre Servei de Parcs amb l’ajut d’especialistes en Geografia i història. En torn del jardí podrem assistir a visites guiades i conferències.

T’hi apuntes? Et podem assegurar que passaràs un cap de setmana molt entretingut.