Producte fresc de temporada: La lluerna

 In Sin categorizar

Molt pocs han sentit parlar de la lluerna, un peix de roca que es troba a la mar Mediterrània i la mar Negra. Com saps, en el nostre restaurant en la Costa Brava de Sa Riera, ens encanta cuinar el peix fresc de temporada. És la forma més rica i sostenible de cuinar els nostres plats de la gastronomia mediterrània. Saps com pot utilitzar-se la lluernaen la cuina?

CARACTERÍSTIQUES

Aquest peix també es coneix com a biret, garneu o juliola. Sol nedar en profunditats d’entre 100 i 500 metres per fons rocosos o fangosos. Com aquest peix prefereix nedar en aigües les càlides, a l’estiu s’acosta sovint a les costes.

El seu cos és gran i robust. Té un cap voluminós, amb la boca ampla. El seu color és vermellós i passa a ser més clar (a vegades, rosat) en el ventre.

GASTRONOMIA

Aquest peix també conegut com a lluerna rosa o rafec , presenta una carn ferma, blanca, semigrassa i amb un gran sabor. Normalment, no es pesca a propòsit, sinó que apareix en les xarxes de pesca al costat d’espècies més valorades, com el besuc. No obstant això, utilitzar-ho és molt més que practicar la cuina d’aprofitament (cada vegada està més de moda i amb raó). És una veritable delícia!

Si no saps cuinar molt bé aquest exemplar, és suficient que l’utilitzis per a elaborar brou, com la morralla. Li dona un exquisit i intens sabor. També és perfecte per als arrossos, suquet, sopa de cloïsses, arròs caldós, fideuàs…

No obstant això, com és un peix molt ben digerible, també val la pena aventurar-se i preparar-ho d’alguna de les següents maneres.

A la planxa

Adoba-ho amb sal grossa i herbes com la farigola i romaní. No tindrà res a envejar a l’orada, el salmó o el bacallà!

Prepara-ho sencer. En els exemplars grans, és fàcil llevar les espines, així que no et costarà retirar-les-hi en el plat (igual que ho faries, per exemple, amb l’areng).

Al forn

Aquí, importaran una mica més les quantitats. Prepara 300 grams de lluerna, 300 grams de patates noves, mitja ceba blanca, safrà, cúrcuma, farigola, oli d’oliva verge extra, sal i pebre.

Cou o prepara les patates al vapor. Quedaran ideals en làmines perquè puguis envoltar el peix amb elles. Quedarà un plat molt apetible.

Precalfa el forn a 250 °C. Esbudella el peix i emplena’l amb la ceba trossejada, el safrà, la cúrcuma i la farigola. Envolta-ho de les patates i empolvora amb sal i un rajolí d’oli d’oliva. Vigila quan vegis que estigui fet, ja que el temps de cocció depèn molt de la grandària del peix.

Per descomptat, a més d’amb patates, pots acompanyar-ho de les verdures que més t’agradin al forn: pastanagues, porros, all, etc. També es pot preparar d’altres formes, com al vi i amb unes rodanxes de llimona.

En caldereta o bullit

És una manera típica de cuinar-ho a Turquia. Es deixa refredar i se serveix amb maionesa perquè és un peix suau. Si ho prefereixes, pots provar-ho amb allioli. T’encantarà!

PROPIETATS NUTRICIONALS

T’aconsellem que mengis aquest peix perquè és molt saludable, ja que té poques calories, a penes porta grasses i conté minerals molt valuosos per a la teva salut.

Des de Begur, el nostre restaurant en la Costa Brava, t’animem a continuar consumint els productes locals de la teva terra. Així viuràs d’una forma sostenible i saludable en el teu dia a dia!