Oficis ancestrals: El suro
Saps que es suro ha estat es recurs natural més important de sa història industrial de ses nostres comarques?
Avui us proposem una ruta cultural per conèixer una des tradicions més importants de l’Empordà.
Orígens
Abans de s’aparició des turisme com a motor de s’activitat econòmica, sa pell de s’alzina surera (s’arbre des suro) era sa matèria primera més important de s’economia de sa zona.
Des dels primers usos en sa pesca, fins ses últims avenços tecnològics (impressió 3D), es suro ha estat clau en sa generació d’ocupació a l’Empordà.
Es “taper” és un des oficis antics més durs que es continua duent a terme de manera artesanal i per sa qual no hi ha formació específica ni maquinària de suport (en sa fase d’extracció o pelat des troncs).
Es pocs artesans que actualment s’hi dediquen, a s’art de carrar, van aprendre s’ofici de petits, tot ajudant es seus pares a ses boscos de l’Albera i les Gavarres.
Versatilitat des suro
Ses característiques naturals li confereixen una enorme versatilitat. S’aplicació en es sector de sa construcció (com aïllament tèrmic i acústic, en terres i parets de suro, per exemple) o en s’àmbit domèstic, escolar i des lleure, l’ha convertit en un material alternatiu per a sa fabricació d’una infinitat d’objectes, com pissarres de suro, taules de surf (de suro), parament de sa llar, accessoris com bosses o rellotges i un llarg etcètera.
Sa indústria surera empordanesa
En es paissatge de l’Empordà és habitual trobar vinyes i sureres compartint terreny. Vi i suro. Ampolles i taps. Dos companys de paissatge ancestrals cridats a ser socis des progrés econòmic.
Ses condicions climàtiques i ses característiques del tipus d’alzina surera autòctona confereixen es nostre suro una qualitat extraordinària. No obstant això, es volum de producció no ho reflecteix, ja que aquest no arriba ni a es 2% de sa producció mundial.
Un de ses raons que expliquen aquesta modesta explotació pot ser es lent creixement de sa nostra espècie, en comparació amb es d’altres varietats més ràpides, freqüents a Andalusia o Portugal. En aquelles zones, es temps mitjà de creixement que necessita s’arbre per assolir es gruix òptim per a sa indústria surera és de nou anys. Aquí, però, en triga de dotze a catorze anys per arribar a es 20 cm de gruix necessaris per a sa fabricació de taps de suro.
Sa producció vinícola de ses comarques de l’Alt i el Baix Empordà compren una superfície d’unes 2.000 hectàrees. Gairebé es 40% des sureres de Catalunya es concentren en elles. I es 80% del total de ses comarques de Girona.
Això es tradueix en una producció mitjana de la DO Empordà d’uns sis milions d’ampolles anuals, amb aproximadament un 15% destinades a s’exportació.
Promoció
En aquest context, cal destacar sa campanya impulsada per la DO i l’Institut Català del Suro amb sa creació de sa marca “Taps de Finca”.
Una campanya destinada a posar en valor ses varietats autòctones de sa vinya i es suro de l’Empordà, a més de vetllar per sa conservació ambiental i paisatgística, amb sa regeneració des terreny i sa prevenció i lluita contra plagues i incendis.
Els “Taps de Finca” s’elaboren seguint uns estàndards que garanteixen sa qualitat de sa matèria primera i es seu origen. Això reverteix en sa qualitat dels vins, assegurant-los sa protecció contra l’entrada de bacteris o una oxigenació excessiva.
Museu del suro de Palafrugell
Per conèixer en profunditat sa fabricació i comercialització des suro, res millor que visitar la que va ser sa fàbrica més important de s’estat dedicada a aquesta activitat, situada es centre de Palafrugell.
Una visita interessant i divertida, inclosa en ses rutes pedagògiques des territori, que no et pots perdre.
S’edifici destaca en sí mateix per ser una obra modernista colossal. Durant més de cent anys va albergar la que va ser sa fàbrica més important del sector industrial d’Espanya.
Es museu del suro és un pla fantàstic per a ses famílies. Es tracta d’un establiment familiy friendly, amb entrada gratuïta fins es dotze anys, canviadors per a nadons, jocs interactius i tallers artesanals amb materials reciclables.
Et recomanem que consultis la seva agenda d’activitats, especialment es caps de setmana i durant es períodes vacacionals.
També hi ha visites guiades per a tots es públics (preu: 3 €). La propera serà aquest diumenge 12 de setembre, a les 12:00h.
I al juny no et perdis sa Festa de la Pela del suro de Llofriu, amb un munt d’activitats relacionades amb aquest ofici tan poc conegut.
Esperem que t’hàgim animat a gaudir d’una experiència única a sa nostra terra així com de sa nostra gastronomia, al Restaurant Costa Brava de Begur.
Fins aviat!