La gastronomia de la Costa Brava

La gastronomia empordanesa és marcada per la seva naturalesa marítima, complementada amb zones de secà i zones de bosc de muntanya. Entre els seus elements típics hi podem destacar el peix i marisc com els principals.

No només a l’ Empordà, sinó que a tota la Costa Brava, podem gaudir del que s’anomena una cuina mediterrània, on podem trobar infinitat de receptes de cuina tradicionals casolanes. Aquests plats tant exquisits poden satisfer el paladar de qualsevol persona que vulgui gaudir d’aquesta gran gastronomia empordanesa elaborada amb productes autòctons d’aquesta terra.

 

La cuina dels mariners

La cuina del peix a bord de les embarcacions ha estat una pràctica comuna de les societats marítimes en tots els mars del món, tot i això, es desconeix el seu origen exacte. Tota la vida s’ha cuinat i menjat en mar.

De la mateixa forma, la cuina del peix catalana, la que aquí ens interessa, es troba en el fonament de l’alimentació dels pescadors que tenien com a segona llar les seves embarcacions. Aquesta cuina distingida ha arribat fins als nostres dies com un element d’identitat de la gent de mar i, gràcies a ella, gaudim de l’apreciació del producte mercantil marí als restaurants d’avui dia en plats com podria ser l’arròs a la cassola del que parlarem en breu.

Si us interessa saber més sobre la història de la cuina dels mariners podeu donar-li una ullada en aquest enllaç.

 

La cuina del restaurant costa brava

A Sa Riera, l’any 1961, es va obrir el restaurant Costa Brava amb l’objectiu de donar de menjar a la gent que venia a la platja amb plats de tota la vida elaborats amb molt d’amor. Avui dia, en Ramón i l’Agustí, la tercera generació d’una cuina autèntica, tradicional i de proximitat, lluiten per a oferir els seus millors plats als seus amics i clients.

Amb un estil mediterrani, volen recuperar l’essència de la cuina empordanesa, sent un punt de trobada per a tothom, per a xarrar, menjar, compartir i fer del restaurant un espai per a la cultura, la música i el vi.

En aquest cas, volem compartir la elaboració de l’arròs a la cassola amb cabra i musclos. Un plat més que saborós, digne de les millors taules, que es pot degustar al nostre restaurant.

Per a més informació podeu visitar l’apartat de “Sa Nostra Historia” a la nostra web.

 

L’arròs a la cassola

Hi ha mil maneres de cuinar l’arròs però, a la cassola, és una de les preferides per la gran majoria de gent. La més típica de cada dijous a Catalunya.

De sabor pronunciat i una cremositat que pot inclús recordar als risottos italians, aquest és un plat que val la pena incorporar a qualsevol receptari. Ha de quedar una mica caldós, així que s’ha d’anar amb compte que bulli de forma constant però a foc no gaire alt.

En el nostre cas utilitzem l’Arròs de Pals, un arròs de qualitat extra produït a la nostra terra, l’Empordà. És un producte adherit a la marca de garantia “Productes de l’Empordà”, una marca que garanteix que els seus productes són produïts, transformats i envasats a terres empordaneses, passant periòdicament controls de qualitat.

Si voleu saber com fer un bon arròs a la cassola, esteu llegint larticle apropiat.

 

Els protagonistes des plat, la cabra de mar i els musclos

Tot i que la cabra de mar té un aspecte poc amigable, tot el que té d’atemoridor ho té de saborós. És un dels mariscs més típics que es poden trobar en àpats d’èpoques de festeig.

Aquest cranc de grans proporcions es localitza al nord de l’Atlàntic i al Mar Mediterrani. Es protegeix amb una closca rugosa i amb espines, però en el seu interior guarda una carn exquisida i molt saborosa. A més a més, la cabra de mar és un crustaci amb molt bon valor nutricional i alt contingut en proteïnes.

Els musclos avui dia són més coneguts pel seu ús en la gastronomia que per ser un ésser viu del regne animal. Són molt usats en el n de la cuina pel seu sabor i propietats nutritives, ja que el seu consum afavoreix la salut i prevé de malalties. Són baixos en grasses i tenen alt contingut en proteïnes. Es poden utilitzar en una infinitat de plats, sobretot en la gastronomia mediterrània.

En el nostre cas, confiem en Peixos Arnau i la Llotja de Palamós per a proveir-nos d’aquests mariscs, amb una qualitat superior i un sabor immillorable.

 

El sofregit

És una tècnica culinària típica de l’Empordà. Consisteix a daurar una quantitat concreta de ceba, en el nostre cas de Figueres, tallada o picada en oli d’oliva dins d’una cassola. Un cop la ceba està daurada hi afegim tomata.

Després d’una cocció de 12 hores, aporta un color fosc i un sabor potent i melós al sofregit.

Sa pinta és increïble, però encara ho és més el gust.

Per a gaudir encara més del plat, si és possible, recomanem acompanyar-lo amb un vi blanc, amb frescos aromes florals i afruitat, saborós i amb un final sec.

Si busqueu un restaurant a Begur amb terrassa per adelitar-vos el paladar amb un gustós arròs a la cassola amb cabra i musclos, al restaurant Costa Brava us el prepararem de la millor manera possible i, no només gaudireu de l’arròs sinó també de sa cala de Sa Riera de Begur, a escassos metres del restaurant.

Amb ganes d’un bon arròs amb marisc? Us hi esperem amb les forquilles a taula!