Producte del mar empordanès II: Gamba Blanca al restaurant Costa Brava
Al restaurant Costa Brava pots degustar els millors productes del mar empordanès. Encara que tindràs difícil triar entre les diferents opcions que ofereix la seva carta, la gamba blanca et sorprendrà, sens dubte. Aquest marisc, molt valorat pel poble de Begur, és cada vegada més demanat pels que busquen alguna cosa típica de la Mediterrània.
La gamba blanca és l’estrella als restaurants de Sa Riera
Entre els restaurants amb encant, el Costa Brava és la referència més gran de Begur. Compte amb un dels productes més exquisits del mar L’Empordà, la gamba blanca, que pots identificar per les característiques.
Si no coneixes molt d’aquest producte del mar, a continuació t’expliquem una mica més d’ell i per què s’ha convertit en un dels plats més sol·licitats pels que busquen una cosa molt especial a els restaurants a Sa Riera, específicament al Costa Brava.
Característiques
La gamba blanca de l’Empordà rep el nom científic Parapenaeus longirostris. També se la coneix popularment com a gamba d’alçada. Per descomptat, és un producte del Mediterrani, que es troba abundantment a la Costa Brava, a Catalunya. El seu hàbitat natural és a l’Atlàntic, al voltant del golf de Cadis.
Destaca per tenir un cos llis, a més d’uns ulls aplanats. El seu cap està dirigit cap amunt, mostrant vuit dents ben definides. Tot i el seu nom popular, es distingeix per un color rosa ataronjat tènue. El cap, en canvi, ofereix una tonalitat vermellosa. La seva màxima longitud pot assolir els 20 centímetres. Els mascles d’aquesta espècie són menors de les femelles. Així, els primers mesuren fins a 16 cm, sent les últimes de més envergadura.
PESCA
El sistema de pesca utilitzat per a la captura és l’arrossegament. Degut, segurament, al seu ampli de nombre, no existeix encara una regulació que parli de la quantitat que s’hagi de pescar ni la mida més apropiada.
La trobem als sòls sorrencs, a una profunditat de fins a 450 metres, encara que el seu hàbitat menys profund pot arribar a ser de 180 metres, facilitant així la seva captura.
Donat el seu exquisit sabor i grans dimensions és molt demandada a tot el territori espanyol, des de la costa andalusa de l’Atlàntic fins a la Mediterrània, precisament al mar empordanès, on la pots gaudir dins de la gastronomia de la cuina mediterrània, que t’ofereix el restaurant Costa Brava.
HISTÒRIA
És complicat conèixer la data en què els pobladors del Mediterrani van provar per primera vegada aquest menjar. Com que hi ha diversos països que gaudeixen del seu sabor, se li dóna diferents noms, segons el lloc on es captura.
Si has sentit a parlar de la famosa gamba de Huelva, estàs, precisament, davant de la mateixa gamba blanca que, a causa de la seva pesca abundant en aquesta regió d’Espanya, s’ha estès abundantment amb aquesta denominació més que amb d’altres.
Generalment, es segueixen usant mètodes artesanals per a la seva pesca. D’aquesta manera, s’aconsegueix la màxima frescor i conservació, ja que en la seva captura s’aconsegueix mantenir amb vida, fins que es presenta al plat.
GASTRONOMIA
És un dels plats que no poden faltar a la cuina mediterrània. El seu sabor suculent fa que se serveixi de maneres diferents en qualsevol etapa de l’any. La gamba blanca és apta per a tot moment, encara que en moltes festes i celebracions s’hi recorre, sense importar l’estació on estiguem.
La pots veure servida simplement cuita i amb sal, com a plat central als àpats nadalencs. Es pot acompanyar de diferents salses, des d’una maionesa casolana fins a una crema amb un toc picant mínim, que ajudi a ressaltar encara més el sabor.
També és perfecta per omplir una truita francesa o una truita de patates gurmet. Molts la trien com l’ingredient estrella de l’ensalada russa, aconseguint una barreja de sabors ideal.
Per descomptat, és la companya perfecta al fregit de peix, que veuràs en molts menús dels restaurants del Mediterrani. Se serveix sencera o pelada. Si t’agrada entretenir-te i descobrir el seu interior, segurament optis per aquesta darrera opció.
Tens la fortuna de tastar aquesta exquisidesa en un dels restaurants més ben valorats de Begur, on gaudiràs de les vistes al mar i un ampli menú molt suggerent. No cal que la trobis a la carta del Costa Brava, ja que la pots demanar a part. Aquí la servim a la planxa, amb all i julivert. Si ho prefereixes, tens l’opció de sol·licitar-ho bé fregida també. També disposem d’opcions fora de carta.
Perquè no et perdis el millor del mar L’Empordà, fes la teva reserva a Restaurant Costa Brava, al telèfon +34 972 62 20 93, on tens l’oportunitat de fer les teves comandes. També pots enviar un missatge per mitjà del WhatsApp, al número +34 696 26 82 77. Et sorprendrà el sabor de la gamba blanca.