GALETES ARTESANES AL COSTA BRAVA
Com bé sabeu, totes les postres de sa nostra cuina són casolanes. I és que no deixem de banda ni un detall quan es tracta de satisfer als més llaminers de la casa.
Per això, elaborem nosaltres mateixos les galetes d’ametlla que acompanyen algunes de les nostres postres. Vols conèixer la preparació?
Això sí, abans una mica d’història sobre l’origen d’aquestes petites delícies.
L’ORIGEN DE LES GALETES
De fet, la història de la galeta no comença com un snack, sinó com una manera de conservar la farina un cop cuita durant llargs períodes de temps.
Avui dia aquest és un dolç que es pot veure a tots els països del món, atenent diferents sabors i formes. Saps quan es va preparar per primer cop?
Tots els indicis indiquen que van ser elaborades fa 10.000 anys pels nòmades, els quals necessitaven un aliment fàcil de transportar i amb una alta aportació d’energia. La seva preparació va ser en certa manera una coincidència, en sotmetre per error una pasta de cereals a temperatures altes. Aquest no tenia llevat i prenia la mateixa consistència que el pa.
D’altra banda, les primeres referències escrites per a la paraula “galeta” tal com la coneixem, provenen de la paraula francesa “galette”, inspirant-se en una crep molt consumida a França al segle XIII.
Durant els segles XVI i XVII, la galeta va ocupar un lloc preferent als cellers de vaixells en expedicions i travessies llargues o guerres, com a substitut del pa, i era de consum constant pels exèrcits de moros i cristians.
Però va ser al segle XIX quan la galeta va arribar a la seva total consolidació. La revolució industrial va produir que la galeta adquirís un protagonisme propi a la indústria alimentària, convertint-se avui dia en un aliment apte gairebé per a tots els gustos i a l’abast de totes les butxaques.
UNA RECEPTA TRADICIONAL DEL RESTAURANT COSTA BRAVA
A continuació et deixem la nostra recepta especial per fer unes delicioses i cruixents galetes amb ametlles de manera ràpida i senzilla:
Els ingredients:
Per a 20 unitats aproximadament
- 200 gr de farina de blat
- 1/2 sobre de llevat químic o pols de coure (llevat Royal)
- 125 gr d’ametlla mòlta
- 125 gr de sucre
- 125 gr de mantega a temperatura ambient
- 1 ou
Per a la decoració:
- ametlles laminades
- 1 ou
Preparació:
- En un bol barregem la farina amb el llevat, afegim l’ametlla mòlta, fem un forat al centre en forma de volcà i afegim la resta dels ingredients (sucre, mantega i ou) per barrejar-ho tot fins a formar una pasta.
- Fem una bola amb la pasta i l’emboliquem en paper film o transparent. La deixem reposar 30 minuts aproximadament al frigorífic.
- Passat aquest temps, posem la massa entre paper film o dos papers de forn i passem un rodet per estirar-la i deixar-la amb un gruix de 8 mm aproximadament.
- Col·loquem la massa estirada 10 minuts més a la nevera.
- Després, tallem les galetes de la forma que vulguem amb un tallador i les posem sobre una safata amb paper de forn tenint cura de deixar un espai entre elles.
- A continuació, batre l’ou que utilitzarem per a la decoració i pintem les galetes, i finalment posem les ametlles laminades sobre aquestes.
- Preescalfar el forn a 200ºC, calor amunt i avall.
- Enfornar les galetes de 10 a 12 minuts. Quan comencin a daurar-se és un bon moment per treure-les del forn (el temps dependrà de cada forn, així que atents!).
- Deixeu-les refredar sobre una reixeta metàl·lica i llestes per ser devorades.
Les nostres galetes d’ametlles les podràs trobar amb els assortiments de gelats artesans que també preparem a l’obrador del Restaurant Costa Brava o bé en les textures de xocolata. Són l’acompanyament perfecte per acabar un àpat com cal. Et ve de gust tastar-les? T’esperem!