Havaneres i Rom Cremat a Sa Riera

Tots els estius sa platja de Sa Riera acull un esdeveniment fonamental as nostre calendari: sa tradicional Cantada d’Havaneres, al Club Nàutic, a càrrec des trio Port Bo. Una vetllada a la qual de cap manera hi pot faltar es rom cremat. Parlem avui d’aquest gènere que agermana dos pobles tan llunyans i alhora tan propers com Cuba i Catalunya.

Un cant d’anada i tornada

Aquest es es nom que reben els cants i ritmes que viatjaren cap a s’Illa de Cuba i allà es van fusionar amb els ritmes africans. D’aquella barreja cultural,Catalunya i Espanya va rebre diferents productes entre els quals s’havanera esdevé es protagonista absolut de sa cultura empordanesa. Es naixement d’aquest ritme és fruit d’un llarg i complex procés produït a Cuba a n´es segle XIX. La primera llavor cal situar-la, però, a mitjan segle XVIII amb s’arribada a Cuba des ritme de ball europeu contradansa, nascut el segle XVI a Anglaterra amb es nom de country-dance. Als seus inicis era un gènere ballable, sense lletra. Alguns músics cultes van adaptar es ritme per a tocar-lo a n´es piano i composant lletres. I així, de la mà dels mariners i soldats que van combatre a sa guerra de Cuba, arriben a casa nostra aquestes cançons melangioses que troben refugi i prosperen a sa costa, especialment a la propera vila de Calella de Palafrugell. El que ens porta als protagonistes de sa nostra Cantada de Sa Riera.

El trio Port-Bo

Els nostres protagonistes són veritables veterans, car van néixer com a grup l’any 1966, i figuren entre els impulsors de sa Cantada de Calella de Palafrugell, sa més prestigiosa de sa Costa Brava. Al grup original acompanyava al piano el Mestre Frederic Sirés, autor de La Gavina. En s’actualitat el composen es tenor Josep Nadal; Irineo “Mineu” Ferrer, baríton, i com a veu baixa, guitarrista director musical, Carles Casanovas. Port-Bo és un dels grups d’havaneres més coneguts a sa nostra comarca. 23 discos enregistrats, més de dues-centes cançons, col·laboracions amb artistes com ara Nina, Manel, Marina Rossell o la Cobla Montgrins, i actuacions a Europa, Israel i Tòquio, Port-Bo ens promet una magnífica nit d’havaneres, acompanyades, com no podia ser d’altra manera, amb es popular…

Rom Cremat, es company imprescindible

Ses matinades a sa Costa Brava son fredes, fins i tot a l’estiu. Per a combatre’l, els mariners empordanesos van incorporar a n´es seus costums aquesta beguda de claríssimes arrels caribenyes: rom cubà, cafè en gra, llimona, canyella i sucre en són ses ingredients. Un cop escalfada sa barreja li calem foc i deixem que l’alcohol es redueixi una mica. Es pren, per descomptat, calent i permet fet front a una dura jornada a la mar. Es rom cremat és ja una beguda universal. Molts bars de terra endins serveixen una versió del mateix feta amb rom o brandy i anomenada “calent” o “cremat” i d’una manera o altra, és (o millor dit, era) beguda habitual entre sa menestralia de tots els Països Catalans. Però, sobretot, es rom cremat és sa beguda inseparable de tota cantada d’havaneres. Aquests actes solen ser nocturns i a l’aire lliure. Tradicionalment, una cantada podia allargar-se fins a ben entrada sa nit i res com es cremat per a escalfar veus i ànims. Es proper 12 d’agost, us convidem a gaudir d’una tradicional vetllada d’havaneres autènticament empordanesa. Us esperem.